10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü

10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü

 

Mustafa Kemal Atatürk, şimdiki Türkiye’nin kurtarıcısı, kurucusu ve başkomutanıdır. Türk milletinin en acı günlerinden birisi olan 10 Kasım, ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün hayata gözlerini yumduğu gündür. 10 Kasım 1938 tarihinde saat tam 9’u 5 geçerken yaşamını yitiren Atatürk’ü bir kez daha anmak için, onun adına özlem, saygı ve sevgi dolu törenler, etkinlikler düzenlenir.

 

 

10 Kasım Nedir?

 

10 Kasım 1928 tarihinde ulu önder, Türkiye’nin hem kurtarıcısı hem de kurucusu olan Mustafa Kemal Atatürk’ü hayata gözlerini yumduğu tarihtir. 10-16 Kasım aralığı, Atatürk’ün yurtseverliğinin, ilke ve inkılaplarının anlatıldığı, hem radyolarda hem de televizyonda Atatürk’ün kendi sesinden konuşmalarının anlatıldığı bir haftadır.

Atatürk’ün yattığı Anıtkabir büyük bir kalabalık grup tarafından ziyaret edilir ve Ankara’da resmi törenler yapılmaktadır. Türkiye’de saat tam 09.05’de sirenle çalınır, saygı duruşları yapılır ve bayraklar gün boyu yarıya indirilerek durur.

 

 

Dünya Atatürk’ü Dahi Olarak Tanıdı

 

Tüm dünya tarafından ulu önder Atatürk büyük bir dahi olarak tanınmış ve birçok ülkede onun dahiliği, tüm dünyaya mal olan fikirleri ders olarak bile anlatılmaktadır. Atatürk gibi düşünmek diye deyimler bile üretilmiştir. Bu zeki adamın hem devlet adamlığı hem zekası hem de dünyadaki bütün liderlere ders olabilecek çalışmaları onu hala yaşatmakta ve sonsuza dek de yaşatacaktır.

Türk halkının kendi özgürlüğünü kazanmasına liderlik yapmıştır ve ileri görüşlülüğü ile bugünler hakkında bile yorum yapabilmiştir. Türk milletini çağdaş medeniyetler seviyesine ulaştırabilmişti ve hem maddi hem manevi yenilikler meydana getirmiştir. Türkiye’nin kendi oluşu olan cumhuriyeti tüm Türk milletine hem hediye hem de emanet etmiştir.

 

 

10 Kasım 1938

 

Atatürk 19238 senesinin başlarında sağlıksal olarak problemler yaşamıştır ve sene sonuna doğru daha kötü duruma gelmiştir. Avrupa’dan doktorlar getirildi ve Atatürk’e koyulan siroz teşhisi tedavi edilmek için uğraşıldı. Tedaviler sonuç vermedi ve Atatürk 10 Kasım 1938 tarihinde saat 9’u 5 geçe hayata gözlerini yumdu. Dolmabahçe Sarayında hayata gözlerini yuman Atatürk, Ankara’ya uğurlandı ve tüm ülkede büyük bir törenle ve ağıtlarla uğurlandı.

Atatürk 1938 senesinden bu yana hep yaptıklarıyla, modernlik getirmesiyle, çağdaşlığa yakınlaştırmasıyla, Türk milletine hediye ettiği milli bayramlarla ve bütün fikirleriyle tüm dünyada 10 Kasım tarihinde, tören ve etkinliklerle anılmaktadır.

 


Gümüş Değerinde Günler

09 Kasım 2019

Etiketler: Gümüş Değerinde Günler
Haziran 03, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR