12 Kasım Afet Eğitimi Hazırlık Günü

12 Kasım Afet Eğitimi Hazırlık Günü

 

Afetler açısından yoğun bir bölgede bulunduğumuz için, afet eğitimi konusunda her zaman bilinçli ve de bilgili olmalıyız. Afetler anında neler yapılmalı, nasıl davranılmalı vs. bütün bunların bilinmesi, herhangi bir afet sırasında hem kendinizi hem de çevrenizdekileri korumanıza yardımcı olacaktır.

Afetlere hazırlık için en önemli şey eğitimdir. Bu nedenle 12 Kasım Afet Eğitimi Hazırlık günü olarak kutlanmakta ve bugün her yerde afetler ile ilgili bilinçlendirmeler yapılmaktadır.

 

 

Eğitim ve Toplum Bilinci

 

Uygarlıkların en vazgeçilmez ve en gerekli olan gereksinimi eğitimdir. Eğitimin amacı, insanların ve içinde bulundukları toplumu huzurlu bir hale getirip, insanların yaşamını kolaylaştırmak, güzelleştirmek ve toplumda mutluluğu baki kılmaktır.

Eğitimin herhangi bir yaşı yoktur ve bir ömür devam eden bir süreçtir. Her alanda öğrenilen bilgi aslında birer eğitimdir. Eğitim alanında atılan adımlar, toplumlarda duyarlılık bilincini, yaratıcılığı ve de toplumsal yetenekleri geliştirmeye ve de bu alanda gücü arttırmaya yaramaktadır. Türkiye gibi afet bölgesinde olan bir ülke için de afetler anında neler yapılmalı ve afet nedir bu konular hakkında bilinçlendirmek, bu haftanın anlam ve önemini yerine getirmek demektir.

 

 

Afet Çeşitleri

 

Doğal Afetler

 

Doğal afetler, insanların direkt olarak dokunmaması ile meydana gelmektedir. Bu alanda deprem, volkanik patlamalar, sel, dev dalgalar, toprak kaymaları yani heyelan, kuraklık gibi afetler anılmaktadır.

 

 

Teknolojik ya da Yapay Afetler

 

Teknoloji gelişmesiyle yani diğer bir deyişle de insan eli sebebiyle meydana gelen afetler teknolojik, yapay afetlerdir. Nükleer santral patlamaları, sızıntıları, kimyasal ve endüstriyel kazalar, uçak kazaları, demiryolu afetleri, terörizm gibi konular teknolojik, yapay afetlerdendir.

 

 

İdeal Bir Afet Yönetimi Nasıl Olmalıdır?

 

Afet Yönetimi gününde, afetler sürecinde neler yapılmalı, nelere dikkat edilmelidir, bunlardan bahsedeceğiz.

 

 

Afet Öncesi

 

Afet öncesi denilen süreç, afet sonrasında alınacak olan zararın en aza indirilmesini sağlayan önlemlerin alınmasını sağlamaktadır. Afet sırasındaki zararı en aza indirmeyi amaçlamaktadır, afetten alınacak zararı azaltmayı ve bütün bu hazırlıkların sağladığı avantajları öğretmeyi sağlamaktadır.

 

 

Afet Sırasında

 

Afet yönetiminin afet esnasındaki en önemli amaçlar, mümkün mertebe çok fazla insanı afetten kurtarabilmek, can başta olmak üzere can ve mal kaybını engellemek ya da en aza indirmek, hayatın en kısa sürede normale dönmesini sağlamaktır. Bütün bu amaçlara ulaşabilmek için en önemli kısım da afet öncesi kısımdır. Afet öncesi hazırlıklar ve planlamalar, bütün amaçlara kolay yollarla ulaşmayı sağlayacaktır.

 

 

Afet Sonrası

 

Afet sonrası süreçte önemli olan amaç ise, afet sebebiyle ortaya çıkan ekonomik ve de sosyal kayıpların en alt düzeyde kalmasını sağlamak, etkilerin meydana getirdiği problemlerin de en kısa sürede çözülmesini sağlamaktır. Toplumun yine huzur içinde yaşayabileceği bir yaşam çevresi oluşturmak da afet sonrası amaçlardandır.

 


Gümüş Değerinde Günler

12 Kasım 2019

Etiketler: Gümüş Değerinde Günler
Haziran 03, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR