14 Kasım Dünya Diyabet Günü

14 Kasım Dünya Diyabet Günü

 

Dünyada büyük problemlere sebep olan ve büyük oranda kişinin sahip olduğu diyabet rahatsızlığının tedavisini insülin sağlamaktadır. İnsülin’i 1921 senesinde Fredick Bantig isimli bir doktor bulmuştur ve her sene 14 Kasım, bu doktorun doğum yıl dönümü hatırına diyabet günü olarak kutlanmakta ve diyabet rahatsızlığı hakkında tüm dünyayı bilinçlendirmek adına çalışmalar yapılmaktadır.

Diyabet rahatsızlığı, ülkemizde de sıklaşmaya başlayan ve ciddi problemlere sebep olan bir rahatsızlıktır. Organ kaybına bile yol açabilen bu rahatsızlık, bu hastalığa sahip olan kişilerin yaşam kalitesini olumsuz yönlerde etkilemektedir. Kronik bir hastalık olan diyabet, beslenme, spor ve tıbbi tedavi gibi etkenler ile kontrol altına alınabilmektedir. Diyabet hastalığını önlemek demek, diyabet hastalığını kontrol altına almanın ilk adımlarını atmak demektir. Bulaşıcı bir hastalık olmasa da ülkemizde büyük oranda bu rahatsızlığa sahi olan insan vardır. Eğer bu duruma müdahale edilmezse, gün geçtikçe daha da artış yaşayacağı görülebilmektedir.

 

 

Diyabet ve Sonuçları

 

Diyabet rahatsızlığı olan en az iki kişiden birisinin bu hastalık tarafından tanı almadığı biliniyor. Bu durum da kişilerde sakatlık gibi problemlere sebep olduğu gibi ölümle de sonuç verebilmektedir. Birçok araştırma sonucu diyabet hastalığının sebep olduğu rahatsızlıklar ortaya koyulmuştur. Bunlara örnek de verecek olursak eğer; körlük, böbrek yetmezliği, bacak kaybı, kalp ve damar hastalıkları gibi problemleri örnek olarak gösterebiliriz. Hastalıktan korunmak amacıyla da spor yapmak, sağlıklı ve düzenli beslenmek gibi hayata yön verecek şeyler yapılmalıdır.

 

 

14 Kasım

 

Tüm dünyada büyük kayıplara ve kötü sonuçlara sebep olan diyabet rahatsızlığı, ülkemizde de büyük bir sorun halindedir. Bu hastalıktan kurtulmak için iğne tedavileri olduğu gibi, hastalık olmadan önce de alınacak önlemler ile nu tedavilere hiç ihtiyaç da duymayabilirsiniz. Bu önlemler aslında yaşam tarzımızın düzeniyle alakalı olan önlemlerdir. Sağlıklı ve düzenli beslenme, düzenli spor yapmak, düzenli uyku ve vücudu düzene alıştırabilmek gibi etkenler aslında şeker hastalığına yani diyabete karşı alınabilecek önlemlerdir. Her sene 14 Kasım Dünya Diyabet Günü olarak kutlanmakta ve bu konuyla alakalı etkinlikler düzenlenmektedir. Bugünün amacı aslında, tüm dünyayı diyabet hastalığı konusunda bilgilendirmek ve bilinçlendirmektir. Diyabet hastalığının tıbbi tedavisi olan insülin maddesinin bulunduğu 1921 senesinde yaşayan ve bu büyük önemli buluşu sağlayan Fredick anısına, onun doğduğu gün diyabet günü olarak tüm dünyada kutlanmaktadır.

14 Kasım Dünya Diyabet Günü, tüm herkesin diyabet hastalığı konusunda farkındalık oluşturduğu ve bilinçlendiği bir gün olsun!

 


Gümüş Değerinde Günler

14 Kasım 2019

Etiketler: Gümüş Değerinde Günler
Haziran 03, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR