2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası

2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası

 

Tehlikeli bir hastalık olan lösemi yani kan kanseri, her yaştan insanda görülebilen bir rahatsızlıktır. Bu hastalık hakkında farkındalık oluşturmak amacıyla 2 ile 8 Kasım aralıkları Lösemili Çocuklar Haftası olarak bilinmektedir. Bu haftadaki amaç, bütün insanları bu hastalık hakkında bilgilendirmek ve bilinçlendirmektir. Bu yazımızda da sizlere ölümcül bir hastalık olan Lösemi hakkında detaylı bilgiler vereceğiz.

 

 

Lösemi

 

Lösemi, diğer adıyla kan kanseri, kan yapımıyla görevli olan hücrelerin kanserleşmesi ile ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Kanserleşen kan hücreleri, sağlıklı bir şekilde kan hücresi üretimi gerçekleştiremez ve diğer hücreleri de önleyerek kan yapımını önler. Nedeni tam olarak bilinmeyen hastalık, her yaştan insanda görülebilmekte ve şiddetine göre kronik ve akut olmak üzere iki kategoriye ayrılmaktadır. Akut diğerine göre çok daha kötü olan ve ileri aşamada olanıdır. Bu kategoride ki hastalar eğer tedavi edilmezlerse, bir hafta içerisinde yaşamlarını kaydedebilirler. Araştırmalar ve yapılan deneylerle, benzin türevi olan maddeler, böcek ilacı kadar ağır olan kimyasal maddelerin, bu hastalığa sebep olmadığı gözlemlenmiştir. Birçok belirtiye sahip olan hastalık, etki ettiği organların da fazla tepkiler vermesine sebep olmaktadır.

 

 

Tanısı ve Belirtileri

 

İştahsızlık, kansızlık, zayıflama, bacaklarda kemik ağrıları, cilt altı kanamalar, burun ve diş etinde kanamalar, ateş gibi belirtileri vardır. Bu bulguların varlığında acilen doktora başvurulması gerekir. Hematoloji doktorları, lenflerde genişleme, dalakta ve karaciğerde büyüme gibi bulgular bulursa eğer kan, kemik iliği testi ve genetik kontroller yapılır. Bu testlerin sonucu hastalık hakkında kesin bilgi verilmektedir.

 

 

Tedavisi

 

Lösemi tedavisi için öncelikle vücut normale döndürülmektedir. Kişiye normal bir bireyden kan hücreleri alınarak hasta olan kişiye enjekte edilir. Ardından eğer enfeksiyon varsa, enfeksiyon ile mücadele başlatılır. Ardından eğer iç organlar zarar gördüyse, onlar düzeltilir. Kemoterapi ile organlara bulaşan kanserli hücreler ortadan kaldırılır. Fakat şöyle bir durum var ki, bu ilaçlar kötü hücreler yanı sıra iyi hücreleri de ortadan kaldırabilmektedir. Uygulanan tedavilerin işlev görmesi için en önemli detay, enfeksiyonsuz yani steril ortam oluşturulması gerektiğidir.

 

 

LÖSEV

 

LÖSEV, Türkiye’deki lösemili çocuklar için kurulmuş olan bir kurumdur. Lösemi olan çocuklar için bütün yardımları yapan LÖSEV, tedavi, eğitim gibi ihtiyaçları karşılayamayan, bütçesi yetersiz olan ailelere yardımlar sağlamaktadır. Maddi yardımların yanı sıra, halkı da lösemi hakkında bilgilendirip, lösemiye karşı farkındalık oluşturmayı amaçlamaktadır. Bu hastalıkla savaşan okul ve sosyal yaşamdan uzak kalan çocuklar için ayrıca kendi bünyesinde bilgisayar, İngilizce, resim müzik, Türkçe ve genel kültür gibi dersler de vermektedir. Sosyal yaşamları için de sinema, tiyatro ve gezi gibi etkinlikler de düzenlemektedir. Bütün imkanların sağlanması için birçok kurumla da iletişim halinde olup, yardımlaşmaktadır. Lösemiyle savaşan çocukların tedavilerini aksatmamaları için bütün yol masraflarını da karşılamaktadır.

 

LÖSEV için kısaca bahsedecek olursak, lösemi ile uğraşan çocukların ailelerine hem maddi hem rekabetçi destek olmak için çalışmaktadır. Hastane ortamı, hastane masrafı, yol masrafı, ilaçlar, etkinlikler... Kısacası her tülü imkanı sağlamaktadır. Çocukların yaşıtlarından geri kalmamaları için çalışmalar yürütüp her türlü imkan için ortam hazırlamaktadır. Lösemili çocuklar hafasının oluşumunu sağlayan LÖSEV, insanları lösemiye karşı bilinçlendirmek ve erken teşhissin ne kadar önemli olduğunu vurgulamak için 2-8 Kasım tarihlerini Lösemili Çocuklar Haftası olarak düzenlemiştir.

 

 

LÖSEV’e Destek Olun!

 

Eğer LÖSEV’e yardımcı olmak istiyorsanız; evde kullanmadığınız temiz eşyalara vakıfa iletebilir ya da banka yoluyla para gönderebilirsiniz. LÖSEV vakfı adı altında, çocukların ürettiği el işlerini satın alabilir, onları da mutlu edebilirsiniz. Çocukları ziyaret edip onlarla sohbet edip, oyunlar oynayabilirsiniz. Ailelerle iletişim sağlayıp hem maddi hem de manevi destekte bulunabilirsiniz. Küçük bedenlerin büyük savaşı için hayata umut olun! Lösemi hastaları için kemik iliği nakli büyük önem taşımaktadır. Lösemi bulaşmaz, iyilik bulaşır!

 


Gümüş Değerinde Günler

02 Kasım 2019

Etiketler: Gümüş Değerinde Günler
Haziran 03, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR