Dünya Çocuk Hakları Günü

Dünya Çocuk Hakları Günü

20 Kasım her sene Dünya Çocuk Hakları Günü olarak kutlanmaktadır ve bugünün amacı, bu konuda herkesin bilinçlenmesi ve bilgi sahibi olmasıdır. 1989 senesinde Birleşmiş Milletler tarafından dünya genelinde tüm çocukların haklarıyla alakalı ve onların suiistimal edilen haklarına yönelik problemlerin gündeme taşınması ile bu gün Dünya Çocuk Hakları günü olarak kutlanmaktadır.
 
Bugün bahsedilen çocuklar genellikle savaşın hiç durmadığı ve yoksulluğun hat safhada olduğu coğrafyalarda yaşam mücadelesi veren çocuklardır. Bu coğrafyadaki çocukların korunması ve yaşam koşullarının iyileşmesi adına Birleşmiş Milletler tarafından hareket başlatılmıştır. Genel kurul Çocuk Haklarına Dair Sözleşme hazırlamış ve bunu imzalamıştır. O gün bu gündür 20 Kasım, Dünya Çocuk Hakları Günü olarak biliniyor.
 
BM, çocukların yetişkinlere oranla daha farklı ihtiyaçlara ve haklara sahip olması gerektiğini savunmuş ve buna uygun olarak bir sözleşme hazırlamıştır. Sözleşmenin her maddesi, çocukları sever, sayar, korur ve bütün haklarını güvence altına alır. Birleşmiş Milletler adı altında bulunan devletlere de bu sözleşme kurallarına uymaları konusunda baskı yapılmıştır.
 
Çocuk hakları sözleşmesi 193 ülke tarafından imzalanmış ve bu yasa dünya üzerinde en çok ülke tarafından kabul edilen yasa ve de en kısa sürede yürürlüğe koyulan belge özelliği kazanmıştır. Bu anayasanın düşüncesine göre; din, dil, ırk, cinsiyet ve sosyal sınıf fark etmeden her çocuk güvenli ve sağlıklı koşullarda barınmalıdır. Bu yasanın hiçbir maddesi değiştirilemeyecek kadar ağır yükümlülükler içermektedir. Ayrıca bu yasa her beş senede bir tekrar yayınlanmaktadır. Yeniden yeniden yayınlanmasının sebebi de kabul eden devletlerin iç hukuklarında değişiklikler yapmasını sağlamaktır.
 
20 Kasım Dünya Çocuk Hakları günü, herkesin çocukların haklarını savunduğu ve onların en iyi ortamlarda ve imkanlarla büyümesini sağladığı, bunun için çabaladığı bir gün olsun. Herkes çocukların çocuk olduklarının bilincinde olmalı ve bu düşünceler üzerinden hareket etmelidir. Her çocuk özeldir ve her çocuğun hakları vardır. Bu hakları her ne olursa olsun kimse ihmal ve ihlal edemez. Geleceğe güzel ve aydınlık gözlerle bakabilmek adına, geleceğin şimdiki temsili çocuklar için 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları günü kutlu olsun!
 


Gümüş Değerinde Günler

20 Kasım 2019

Etiketler: Gümüş Değerinde Günler
Haziran 03, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR