Gümüş Yüzük Nasıl Temizlenmelidir?

Gümüş Yüzük Nasıl Temizlenmelidir?

Gümüş Yüzük Nasıl Temizlenmelidir?


 

Günlük yaşantımızda birçok farklı alanda karşımıza çıkabilen ve her türlü ortama, her türlü konsepte uyum sağlayan gümüş ile birçok takı oluşturulmakta ve bu takılar vücudumuzda yer alarak bizim bir parçamız olmaktadır. Gümüş ile yapılan takılardan birisi de yüzüktür. Gümüş yüzükleri her türlü kıyafete uygun olarak aksesuar amaçlı kullanabiliyoruz. Fakat zaman ilerledikçe oksitlenme olayı gerçekleşerek gümüş yüzükler parıltısını ve de ışığını kaybedecektir. Oksitlenmesinin sebebi de havada bulunan oksijendir. Oksijenden kaçırmanın bir anlamı olmayacaktır, çünkü görünmeyecekse neden takacaksınız? Yüzüğün kararmasının önüne geçilememektedir fakat kararma sonrasında tekrar eski haline getirebilirsiniz.

Gümüş yüzüklerinizi sakınmak için düzenli ve kısa periyotlarla temiz bir bez ile temizleyebilirsiniz ve kullanmadığınız vakitlerde kapalı ortamlarda saklamalısınız. Eğer oldu da koruyamadıysanız temizleme işlemleri ile eski haline getirebilirsiniz. Birçok farklı yöntemlerle gümüş eski haline getirilebilmektedir.

 

 

Amonyak İle Temizleme

 

Gümüş yüzükler öncelikle amonyaklı suya konulur ve beş dakika kadar bekletilir. Yumuşak başlı olan bir diş fırçası ile fırçalanır ve ardından temiz suda bekletilir. Bu işlemden sonra da sudan tam arınabilmesi için temiz ve pürüzsüz bir bez ile silinir.

 

 

Karbonat ve Sirkeli Su ile Temizleme

 

Çok büyük olması gerekmeyen bir kâse içerisine yemek kaşığı kadar sirke ve bir o kadar da karbonat koyularak karıştırılır. Karışımın kimyasal reaksiyonlar dolayısıyla köpürdüğünü göreceksiniz. Kararan yüzük bu karışımda yaklaşık 30 dakika kadar bekletilir ve ardından çıkarılıp sirke ve karbonattan arınması için su ile iyice yıkanır. Son olarak da pürüzsüz bir bez ile kurulanır.

 

 

Diş Macunu ile Temizleme

 

Diş macunu içerisinde bulunan karbonat ve bazı metaller dolayısıyla kimyasal reaksiyonlara katılmaktadır. Gümüş üzerinde oksitlenmiş olan serbest oksijenler diş macunundaki bileşenlerle bir araya gelerek reaksiyonlar oluşturur ve bu işlem sonucunda su ile arındırmak amacıyla durulanır ve de kuru bir bez ile kurulanır.

 

 

Defter Silgisi İle Temizleme

 

Gümüş oksitlenmesini temizlemek amacıyla kullanılan en ucuz yöntem defter silgisidir. Defter silgisi ile kararan gümüş yüzüğü iyice sildiğiniz zaman lekelerin gittiğini göreceksiniz. Fakat yapılan bu işlemin verdiği sonuç çok uzun süreli olmayacaktır.

 


Gümüş Değerinde Öneriler

04 Kasım 2019

Etiketler: Gümüş Değerinde Bilgiler
Haziran 03, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR